Contrastverhouding. Wat is het? Wat kan ik er mee?

De contrastverhouding is het verschil tussen het helderste wit en het donkerste zwart dat een TV kan produceren. Een grotere contrastverhouding geeft een dieper zwart, wat een groot verschil kan maken voor de algehele beeldkwaliteit.

Dit is met name van belang voor donkere scènes in films en tv-programma’s. 

Wanneer is Contrastverhouding van belang?

De contrastverhouding is de beste indicator voor hoe goed een beeld er kan uitzien. Een beeld ziet er over het algemeen beter uit als de zwarten delen echt donker zijn en de witte of heldere delen echt helder.

Om het contrast te testen, meten we de intensiteit van zowel de witte als zwarte delen, en berekenen we vervolgens de verhouding tussen beide.

De meeste televisies kunnen tegenwoordig dezelfde intensiteit van witte en heldere kleuren weergeven. Dit betekent dat als je televisie de zwarte delen beter weergeeft, je een beter beeld zal hebben. Dit leidt tot een hogere contrastverhouding.

Houd er rekening mee dat het diepe, donkere zwart wat je krijgt van een goed contrast meestal een voordeel is als je TV kijkt in een donkere kamer. In lichtere kamers zullen hogere contrasten er niet zo verschillend uitzien.

Een goed contrast is daarom vooral van belang bij donkere, schimmige scènes (denk aan een film als The Dark Knight Rises). Ook bij veel games zal je bij een hoog contrast een veel betere game ervaring hebben. Het zal geen groot verschil maken bij het kijken naar iets als voetbal, of een kleurrijke cartoon.

Wat is een goede waarde?

Contrastverhouding wordt getest door een zwart en wit schaakbord patroon op de televisie weer te geven. De witte delen worden gekalibreerd naar een intensiteit van 100cd/m2(Candela per vierkante meter). Nu kan de intensiteit van de zwarte delen gemeten worden met een lichtmeter.

Bijvoorbeeld: De witte delen zijn 100 cd/m2, en de zwarte delen zijn 0.28 cd/m2. Dan delen we de witte delen door de zwarte en komen we op een Contrastverhouding van 3571:1.

Een contrast verhouding boven de 3000:1 wordt meestal beschouwd als voldoende.

Hoe kan ik mijn televisie instellen voor een beter contrast?

  • Contrast: Door dit aan te passen kun je beïnvloeden hoeveel contrast je televisie heeft. Het is bijna altijd prima om dit gewoon op het maximum in te stellen. In zeldzame gevallen kan het leiden tot een verlies van detail in de hoogtepunten.
  • Lokaal dimmen: Dimmen van de achtergrondverlichting achter donkere delen van het scherm. Versterkt het contrast en is de moeite waard om te gebruiken als het goed is geïmplementeerd. Kan problemen geven zoals het lekken van lichte objecten binnen donkere gebieden.
  • Dynamisch contrast: Maakt gebruik van software om de zwarte delen donkerder te maken. Dit verwijdert helaas details uit het beeld. Niet de moeite waard om te gebruiken.
  • Gamma: Gamma regelt niet de diepte van het zwart, maar wel de hoeveelheid detail die je ziet in donkere delen van een beeld. Als u het moeilijk vindt om details in donkere beelden te zien, overweeg dan om een kleine aanpassing aan het gamma te maken.
  • Highlight brightening: Maakt highlights in foto’s extra helder, wat dan weer invloed heeft op het contrast. De moeite waard om te gebruiken met HDR-content, maar niet echt nuttig voor de meeste video’s.

Wat voor TV geeft het beste resultaat?

OLED-toestellen hebben een veel beter contrast dan LED-tv’s. Dit komt omdat er bij OLED-panelen geen achtergrondverlichting is; de pixels stralen zelf licht uit, zodat een zwarte pixel gewoon uitblijft en perfect donker blijft. Daarom worden OLED televisies vaak vermeld met een ‘oneindig contrast’ of ‘Infinity contrast’. 

Je kunt de witte lichtintensiteit niet delen door een zwarte lichtintensiteit van ‘0’. 

Mocht je dus op zoek zijn naar een televisie die een zeer goed contrast heeft kijk dan vooral uit naar een OLED televisie.

 

6 Comments
  1. […] B9 levert een perfect contrast, net als alle OLED’s. De televisie kan individuele pixels uitschakelen, waardoor een […]

  2. […] Q90R heeft een goed contrast wat verbeterd wordt met de lokaal dimmen functie. Zonder lokaal dimmen is het contrast verhouding […]

  3. […] Q85R heeft een goed contrast, zwarte kleuren worden goed weergegeven en zien er natuurlijk […]

  4. […] contrast is zeer goed op de Q8FN. Doordat Samsung de leds tegenwoordig meteen achter het scherm zet, […]

  5. […] een contrast van 6292: 1 scoort de Q60R goed zoals de meeste Qled televisies van Samsung. Zwarte kleuren worden […]

  6. […] Q70R heeft een van de hoogste contrast ratio’s die we op een LED-televisie gezien hebben. 7250:1 met lokaal dimmen uitgeschakeld en […]

Leave a reply

sixteen − three =