Motion Blur, wat is het?

Motion blur maakt snelle bewegingen in content, denk hier vooral aan bij sport en games, onscherp. Dit lijkt op een spoor achter bewegende objecten.

Het kan door verschillende factoren ontstaan:

  • De reactie tijd van je televisie is niet snel genoeg.
  • Omdat het ingebouwd is in een film of serie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de scene in een film is opgenomen met een lage frame rate of lage sluiter snelheid van de camera.
  • Compressie-artefacten, het comprimeren van video kan bijdragen aan motion blur.

Normaal gesproken zal je Motion blur alleen waarnemen bij sport en games.

Hoe zorgt de reactie tijd van mijn televisie voor Motion Blur?

De reactie tijd is normaal gesproken de belangrijkste reden voor Motion Blur.

Reactie tijd of ‘Response time’ is de hoeveelheid tijd die een pixel nodig heeft om van de ene kleur naar een andere kleur te gaan. Met een lange reactie tijd kunnen de pixels de bewegende objecten niet bijhouden. Bijvoorbeeld, een voetballer schiet een bal naar het doel en je ziet de bal meer als een streep naar het doel vliegen dan een bal. Dit betekent dat de pixels de bal niet kunnen bijhouden en dus heb je Motion Blur.

Wat kan je aan Motion blur doen?

Er zijn verschillende instellingen die televisies hebben die kunnen helpen bij Motion Blur:

  • Motion Interpolation: verhoogt het frame rate van video door het creëren en invoegen van overgangsframes tussen de bestaande frames van de originele video. Dit verkort het frame rate en zorgt voor een soepeler totaalbeeld.

Het eindresultaat kan wel lijken op hoe een soap serie eruit ziet. Bovendien is er geen verbetering in de reactie tijd van de pixels, waardoor de lengte van het spoor bij bewegende objecten niet verandert.

  • Sommige TV’s hebben de optie om zwarte frames in te voegen om het frame rate te verhogen en beweging te verduidelijken. Dit heeft echter ook het effect dat de maximale lichtsterkte wordt gedimd. Het heeft wederom geen invloed op de response time dus dat spoor houd je wel.
  • Kan je dezelfde content krijgen in een hoog frame rate (bijvoorbeeld geen 24, 29.97 of 30 frames per seconde maar 60 frames per seconde)? Dit zorgt voor een veel soepeler beeld.

Hoe weet ik wat een goede reactie tijd is?

Er zijn twee verschillende tests die gedaan worden om de reactie tijd te meten:

  • 80% reactie tijd: De tijd dat het duurt voordat een pixel 80% van kleur veranderd is. Een goede tijd is onder de 6 ms.
  • 100% reactie tijd: De tijd dat het duurt voordat een pixel 100% van kleur veranderd is. Een goede tijd is onder de 14 ms.

Een van de beste televisies in tests is de LG C8 OLED, deze heeft een 80% reactie tijd van 0.2 ms en een 100% reactie tijd van 1.7 ms.

De beste LED televisie die we zien in tests is de Samsung Q900/Q900R 8k QLED deze heeft een reactie tijd van 2.7 ms op de 80% test en 7.9 ms op de 100% test.

OLED televisies hebben over het algemeen een betere reactie tijd en dus minder Motion Blur. Hoewel gezegd moet worden dat alles onder 14ms reactie tijd, om een pixel volledig van kleur te veranderen, gewoon goed is.

Conclusie:

Motion Blur maakt snelle bewegingen minder duidelijk, wat vervelend kan zijn voor sportliefhebbers en gamers. Mocht je nu geen motion blur willen hebben op je TV kijk dan voor een TV die een minimale reactie tijd heeft. Een goed uitgangspunt is onder de 14 ms. Dan weet je zeker dat je die goal nu niet mist.

2 Comments
  1. […] response tijd is fantastisch. Met waardes van 1.9ms voor een 100% response zal je geen enkele motion blur zien […]

  2. […] Q70R heeft een snelle response tijd die vergelijkbaar is met de Q8FN. Het kan zijn dat je in zeer snelle scenes een kleine hoeveelheid […]

Leave a reply

18 + 1 =