Piek helderheid. Wat is het? Wat kan ik er mee?

Piek helderheid is in feite een meetpunt dat je vertelt hoe helder je televisie je scherm kan weergeven gemeten over het hele scherm of een gedeelte van je scherm. Hoe hoger de piek helderheid is van je televisie des te helderder je televisie het beeld of een gedeelte daarvan kan weergeven.

Wanneer is piek helderheid van belang?

Piek helderheid is van belang als je wilt dat je hele scherm of een gedeelte van je scherm ontzettend helder of licht word weergegeven. Dit is meestal het geval bij twee verschillende scenario’s: 

 1. Als je HDR (High Dynamic Range) content wil kijken op je televisie. Bij HDR wil je natuurlijk dat de hele donkere delen en de hele heldere delen van de content allebei zo goed mogelijk worden weergegeven en een hogere piek helderheid waarde helpt hier bij de lichtere delen.
 2. Heb je een hele lichte kamer, of een kamer waar je niet kan voorkomen dat je televisie te maken heeft met direct zonlicht dan kan een hogere piek helderheids- waarde je helpen met toch een goed beeld.

 

Dus heb je nou net die nieuwe game gekocht met fantastische HDR graphics, of zit je net klaar om Formule 1 te kijken en begint de zon net te schijnen op je scherm dan is je piek helderheids waarde zeker van belang om toch een goede kijk ervaring te hebben.

 

Wanneer is Piek helderheid niet van belang? 

Mocht je nou alleen TV kijken in een donkere kamer en je kijkt geen HDR content dan hoef je eigenlijk niet naar de piek helderheid te kijken. 

Wat is een goede waarde?

Piek helderheid wordt gemeten door de helderheid te meten van witte rechthoeken die verschillende maten hebben op het scherm. Bijvoorbeeld 2%, 10%, 25%, 50% of 100% scherm vullend. Deze test resultaten geven dan een X aantal CD/m2 (candela per vierkante meter), wat ook wel Nits wordt genoemd.

Dit wordt gemeten voor HDR of High Dynamic Range en SDR of Standard Dynamic Range content.

Als een televisie 400 Nits (of 400 candela per vierkante meter)  scoort in de SDR test van 50% kunnen we aannemen dat deze televisie goed zal presteren in een heldere kamer of in een kamer die te maken heeft met direct zonlicht.

 Als een televisie 1000 Nits scoort in de HDR test van 2% dan kunnen we aannemen dat deze televisie goed zal presteren met het weergeven van lichte delen, of highlights, in HDR content.   

Wat voor TV geeft het beste resultaat?

OLED-televisies dimmen automatisch de piek helderheid wanneer er vooral heldere beelden te zien zijn op het scherm (bijvoorbeeld bij tekenfilms). Mocht je een OLED-televisie willen kopen maar je kijkt vooral content met veel highlights of lichte oppervlakken dan kan je het beste kijken naar een OLED-televisie die minder dimt.

LED-televisies dimmen niet op verschillende content en je zal bijna altijd ongeveer dezelfde waardes hebben met wat voor content dan ook. Mocht je voor een LED-televisie kiezen zorg dan wel dat de CD/m2 waardes overeenkomen met wat je wilt kijken op je televisie of waar je je televisie voor wilt gebruiken.   

Er zijn QD-LED televisies die waardes hebben gemeten van meer dan 2000 Nits in HDR-tests. Dit zijn de hoogste waardes die op commerciële televisies zijn gemeten. Mocht je dus zeker zijn van je zaak, ga dan voor een QD-LED televisie

9 Comments
 1. […] piekhelderheid werd geregistreerd bij iets meer dan 830 cd/m2met een HDR-venster van vijf procent. Dit is meer dan […]

 2. […] laat Sony een steekje vallen, hoewel de piek helderheid zeker goed genoeg is in een normaal verlichte of donkere kamer, in een lichte kamer of dicht bij […]

 3. […] C9 OLED heeft een goede piekhelderheid met SDR-content. De ‘Automatic Brightness Limiter (ABL)’, dimt het scherm aanzienlijk wanneer […]

 4. […] Piekhelderheid is zeer goed te noemen bij de Q70R. Hoogtepunten worden zowel met HDR als SDR content zeer helder […]

 5. […] SDR content heeft de Q60R een redelijk goede piekhelderheid. Er zit weinig verschil in helderheid bij verschillende content wat goed is. Bij HDR content stelt […]

 6. […] hele goede piekhelderheid, waar de Q8 in de HDR test van 10% een zeer hoge score haalt van maar Liefs 2100 cd/m2. Ongehoord […]

 7. […] piekhelderheid is goed op de Q85R. Hoogtepunten worden goed en zeer helder weergegeven . Ook zal je eigenlijk geen […]

 8. Wat is de helderheid van de Sony 55XH9299 en kan deze in een zeer heldere tuinkamer (2 zijkanten in glas) gebruikt worden ?

  dank bij voorbaat

  • Beste Johan,

   Op het moment hebben wij de XH9 reviews nog niet op onze website staan. Maar ik heb even voor je nagevraagd hoe goed deze scoorde in onze reflectie test, want hij is wel al getest. Qua reflectie heeft de XH9 een 7.6 gescoord. Helderheid een 8.3. Ik denk dat op basis van je beschrijving je beter kunt kiezen voor een TV met een hogere score qua reflectie en helderheid wil je er zeker van zijn dat die gebruikt kan worden.

   Ik zou naar een QLED-tv kijken zoals de Samsung QE55Q90R

Leave a reply

eight + 5 =