Top 5
OLED tv's van 2021
van DVDstream
Best geteste TV LG OLED55E9PLA

LG OLED55E9PLA

Ons LG OLED 55inch E9 PLA review is ingedeeld in enkele onderdelen. Fysiek kijken we naar het ontwerp en de bouwkwaliteit. Daarnaast hebben wij ook metingen gedaan om een beter beeld te vormen over de beeldkwaliteit en kleurprestatie van de ...

9.3
2 Philips 55OLED803

Philips 55OLED803

Een van de beste televisies voor films, series en sport die er op dit moment op de markt is. Gamers worden wel wat achter gesteld, maar voor huis, tuin en keuken gamen maakt dat natuurlijk weinig uit.

8.8
€718,78 €2.199,00 Bekijken
Read full review
3 LG OLED55C9PLA

LG OLED55C9PLA

Kan LG zijn reputatie waarmaken met de C9? Het vlaggenschip bij de LG OLED-serie is zeker veelbesproken, maar hoe staat die reputatie tegenover de werkelijkheid? Ons LG OLED 55inch C9 PLA test rapport Ons LG OLED 55inch C9 PLA review is ...

8.7
4 LG OLED55B9PLA

LG OLED55B9PLA

Ons LG OLED 55inch B9 PLA test rapport Ons LG OLED 55inch B9 PLA review is ingedeeld in enkele onderdelen. Fysiek kijken we naar het ontwerp en de bouwkwaliteit. Daarnaast hebben wij ook metingen gedaan om een beter beeld te vormen over de ...

8.7
5 Sony KD-55AG9

Sony KD-55AG9

De Sony KD- 55inch AG9 word vaak de beste in zijn klasse genoemd. Maar is deze, toch dure televisie, die titel waard? Lees hieronder onze tests om daar achter te komen. Ons Sony KD- 55inch AG9 test rapport Ons Sony KD- 55inch AG9 review is ...

8.5

Onze best geteste OLED-televisie is de LG E9 PLA. Deze televisie staat met kop en schouders boven de rest van de competitie. Niet alleen heeft deze OLED televisie een enorme hoeveelheid techniek aan boord, deze techniek werkt ook nog eens ontzettend goed. Daarbij is het ontwerp een keertje niet het vergeten detail van een televisie. De E9 is werkelijk waar een stuk technische innovatie die je graag in je kamer neerzet. De E9 is ook nog eens een van de beste gaming schermen die er op de markt zijn op dit moment. Met een bijna directe response tijd en een zeer lage input lag, is het een ideale televisie voor gamers.

Hoe werk OLED

OLED betekent Organic Light Emitting Diode. In feite is het een klein LED-lampje, met het verschil dat het gemaakt is van organisch materiaal. In elke pixel zitten vier van deze lampjes elk met een andere kleur filter: rood, blauw, groen en wit. Een OLED-televisie scherm bestaat in feite uit miljoenen van deze pixels. Ons best geteste OLED scherm, de LG 55 inch E9 bestaat uit 8.3 miljoen pixels, oftewel 33,200,000 OLED-diodes.

Voordeel van OLED

Het voordeel van OLED is dat de televisie elke pixel individueel kan aansturen. Hierdoor kan de televisie het beeld beetje bij beetje opbouwen waarbij elk pixel alleen de kleuren laat zien die nodig zijn. Daarbij kan OLED de lichtsterkte aansturen van elke pixel, dus of zwakker laten branden of helemaal uitschakelen waardoor je een perfect natuurgetrouw en kleurgetrouw beeld krijgt. Er is dus ook geen backlight nodig zoals bij LED en QLED en dus is een Local Dimming functie ook niet aanwezig op OLED televisies. Hierbij is ook de kijkhoek van OLED veel groter dan bij bijvoorbeeld LED of QLED. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je het beeld niet kan zien vanuit een specifieke hoek van een kamer.

Nadeel van OLED

Hoewel OLED veel voordelen heeft zoals de geweldige beeldkwaliteit en goed contrast is er ook een belangrijk nadeel te melden over OLED. Er is een kans dat, mocht je het beeld voor een lange tijd (uren of zelfs dagenlang) op hetzelfde beeld of kanaal hebben staan, het beeld inbrand. Dit gebeurt vooral bij televisies die de hele dag op hetzelfde kanaal staan waar het logo niet veranderd. Bij normaal gebruik van de televisie hoef je normaal gesproken je geen zorgen te maken. Het is wel iets wat je in gedachten zal moeten houden bij een keuze voor een OLED-televisie en waar je de televisie voor zal gebruiken.

back to menu ↑

Waar zijn de OLED tv’s op getest?

Zoals al eerder gezegd worden alle aspecten van de televisies uitvoerig getest. Hieronder leggen we uit wat de verschillende technische aspecten betekenen en hoe wij die testen.

Contrast

Om het contrast te testen, meten we de licht intensiteit van zowel de witte als zwarte delen, en berekenen we vervolgens de verhouding tussen beide.

Contrastverhouding wordt getest door een zwart en wit schaakbord patroon op de televisie weer te geven. De witte delen worden gekalibreerd naar een intensiteit van 100cd/m2(Candela per vierkante meter). Nu kan de intensiteit van de zwarte delen gemeten worden met een lichtmeter.
Bijvoorbeeld: De witte delen zijn 100 cd/m2, en de zwarte delen zijn 0.28 cd/m2. Dan delen we de witte delen door de zwarte en komen we op een Contrastverhouding van 3571:1.
Een contrast verhouding boven de 3000:1 wordt meestal beschouwd als voldoende. Hierbij moet wel gezegd worden dat OLED kan individuele pixels aan en uit kan zetten en hierdoor ontstaat een oneindig contrast.

Het cijfer voor contrast wordt normaal gesproken bepaald door de native contrast verhouding te nemen, wat wordt vergeleken met de resultaten van andere televisies. Omdat OLED tv’s een oneindig contrast hebben wordt het cijfer naar beneden gehaald door andere factoren, bijvoorbeeld nieuwe technologie die niet of nog niet perfect is uitgewerkt.

Local Dimming

Zoals eerder aangegeven hebben OLED televisies een oneindig contrast door de mogelijkheid om individuele pixels aan en uit te zetten en doordat er geen achtergrond verlichting is. Hierdoor is een Local Dimming functie niet van toepassing op OLED televisies.

Dat gezegd hebbende, we geven wel een cijfer voor Local Dimming omdat het uiteindelijk wel gewoon beter werkt, en daar hoort de producent van te profiteren. Het cijfer kan daarentegen wel weer neer naar beneden gaan, net als bij het contrast, door bijvoorbeeld nieuwe technologie die niet of nog niet perfect is uitgewerkt maar die wel invloed heeft op de beeldkwaliteit.

Piekhelderheid

Piek helderheid is van belang als je wilt dat je hele scherm of een gedeelte van je scherm ontzettend helder of licht word weergegeven. Dit is meestal het geval bij twee verschillende scenario’s:

  1. Als je HDR (High Dynamic Range) content wil kijken op je televisie.
  2. Heb je een hele lichte kamer hebt dan kan een hogere piek helderheids- waarde je helpen met toch een goed beeld.

Piek helderheid wordt gemeten door de helderheid te meten van witte rechthoeken die verschillende maten hebben op het scherm. Bijvoorbeeld 2%, 10%, 25%, 50% of 100% scherm vullend. Deze test resultaten geven dan een X aantal CD/m2 (candela per vierkante meter), wat ook wel Nits wordt genoemd.
Dit wordt gemeten voor HDR of High Dynamic Range en SDR of Standard Dynamic Range content.

Reflecties

Licht dat reflecteert op je televisie of weerspiegelingen op je televisie zijn vervelend voor je kijkervaring. Wij testen de reflecterende werking van televisies door 3 foto’s te maken van het scherm. 1 Foto als de TV uitstaat in een donkere kamer als benchmark, 1 foto als de tv aanstaat in een normaal verlichte kamer en 1 foto als de tv aanstaat in een zeer heldere door dag licht verlichte kamer. Van de foto’s meten we dan hoeveel licht er gereflecteerd wordt. Ook kijken we hoe de anti-reflecterende laag op de televisie presteert, mocht die aanwezig zijn. Uit deze resultaten samen komen we tot een cijfer.

Response tijd

Reactie tijd of ‘Response time’ is de hoeveelheid tijd die een pixel nodig heeft om van de ene kleur naar een andere kleur te gaan. Met een lange reactie tijd kunnen de pixels de bewegende objecten niet bijhouden. Bijvoorbeeld, een voetballer schiet een bal naar het doel en je ziet de bal meer als een streep naar het doel vliegen dan een bal. Dit betekent dat de pixels de bal niet kunnen bijhouden en dus heb je Motion Blur.

Er zijn twee verschillende tests die we gedaan hebben om de reactie tijd te meten, de 80% test oftewel de tijd dat het duurt voordat een pixel 80% van kleur veranderd is. En de 100% test, de tijd dat het duurt voordat een pixel 100% van kleur veranderd is.

OLED televisies hebben over het algemeen een betere reactie tijd en dus minder Motion Blur. Hoewel gezegd moet worden dat alles onder 14ms reactie tijd, om een pixel volledig van kleur te veranderen, gewoon goed is.

Input lag

Input lag is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat je een input geeft aan een apparaat, en het moment dat dat op het scherm wordt weergegeven. Eigenlijk is input lag alleen belangrijk voor gamers. De input van een gamer, het moment dat ze op een knop drukken, moet meteen een reactie geven op het scherm.

De test methode voor input lag is eigenlijk vrij eenvoudig. Met een computer wordt een signaal gemaakt, bijvoorbeeld een klein wit vierkant. Dit signaal heeft een bepaalde resolutie(1080P, 1440P, 4K etc.) en refresh rate (Hz). Via een HDMI kabel wordt het naar een televisie verstuurd. Met een fotodiode wordt dan gekeken naar het exacte moment dat de televisie het kleine witte vierkant weergeeft. Het verschil tussen het moment dat het signaal verstuurt wordt, en hierna wordt weergegeven op het scherm is de input lag.

In totaal doen wij 16 verschillende tests voor de input lag waar de 1080P @60HZ test het belangrijkste is en voor het grootste deel het cijfer bepaalt.

back to menu ↑

Beste OLED-televisie

9.3/10 Read review
93 %
Last Amazon price update was: 10 June 2024 03:41
× Product prices and availability are accurate as of the date/time indicated and are subject to change. Any price and availability information displayed on Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) at the time of purchase will apply to the purchase of this product.

LG OLED55E9PLA
LG OLED55E9PLA is als beste OLED-tv uit onze test gekomen. De OLED55E9PLA scoort zeer goed op alle vlakken waar wij hem op hebben getest. Hierdoor is het niet alleen een goed OLED TV voor films, sport en tv-series maar ook een die prima gebruikt kan worden als je als gamer een goede televisie zoekt. Vanwege zijn hoge score in responstijd is motionblur vrijwel nooit een probleem tijdens het gamen.

8.8/10 Read review
88 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Philips 55OLED803/12 - 4K OLED TV - €718,78

Philips 55OLED803
De Philips 55OLED803 OLED tv kwam op de tweede plaats in onze OLED test. Deze OLED tv scoort uitstekend als het komt op kijkervaring. Het scoort juist laag op gamen of juist specifiek games waar input lag een groot factor is. De 803 heeft een input lag van 38ms. Dit betekent dat als je een fanatieke shooter of fast-action gamer bent je beter voor een andere OLED tv kunt kiezen.

8.7/10 Read review
87 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: LG OLED55C9PLA - 4K OLED TV - €1.799,95
Last Amazon price update was: 10 June 2024 03:41
× Product prices and availability are accurate as of the date/time indicated and are subject to change. Any price and availability information displayed on Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) at the time of purchase will apply to the purchase of this product.

LG OLED55C9PLA
De LG OLED55C9PLA is net als zijn nieuwere soortgenoot de E9 te vinden in onze top 5 van 2020. Niet gek natuurlijk! Daar waar de E9 zo enorm in uitblinkt doet de C9 dat bijna net zo goed. Hierdoor is het een alternatief voor mensen die wat extra willen letten op budget. Apps blijven wel soms hangen bij deze televisie, wij hopen dat dit in een firmware update word opgelost.

8.7/10 Read review
87 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: LG OLED55B9PLA - 4K OLED TV - €799,00

LG OLED55B9PLA
De LG OLED55B9SLA is een Ultra HD OLED televisie. Een van de oudste varianten van de originele OLED serie die LG heeft uitgegeven. Hoewel de verbeteringen er zeker tussen de E9, C9 en de B9 zijn het alledrie nog steeds sterke aanraders. In principe is het verschil onderling vrij moeilijk op te merken tenzij je ze allemaal naast elkaar hebt om ze te vergelijken. De B9 ontving in 2019 van de Consumentenbond een 8.3, terwijl in 2020 de top drie niet hoger scoorde dan een 8.2!

8.5/10 Read review
85 %
Set Lowest Price Alert
×
Notify me, when price drops
Set Alert for Product: Sony KD-55AG9 - 4K OLED Smart TV - €872,61
Last Amazon price update was: 10 June 2024 03:42
× Product prices and availability are accurate as of the date/time indicated and are subject to change. Any price and availability information displayed on Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) at the time of purchase will apply to the purchase of this product.

Sony KD-55AG9
De Sony KD-55AG8 is uitstekende televisie als je een OLED televisie zoekt van hoge kwaliteit voor het bekijken van de nieuwste films. Deze OLED tv heeft goed kijkervaring door zijn hoge score in contrast, en heeft daarnaast een fraai ontwerp en is maar 0.8 cm dik! Het is wel van belang dat je deze televisie niet dicht bij een raam neerzet want hij presteert toch veel beter in een toch wat donkerder hoekje van de woonkamer.

De Android besturingsysteem is altijd een grote bonus!