Input lag. Wat is het? Wat kan ik er mee?

Input lag is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat je een input geeft aan een apparaat, en het moment dat dat op het scherm wordt weergegeven. Eigenlijk is input lag alleen belangrijk voor gamers. De input van een gamer, het moment dat ze op een knop drukken, moet meteen een reactie geven op het scherm.

Input lag is niet hetzelfde als response time, ofwel de tijd die het duurt voordat een pixel van kleur veranderd.

Wanneer wordt input lag als goed beschouwd en wanneer niet?

Bij spellen zoals shooters en vecht spellen zijn snelle reacties natuurlijk heel belangrijk. Een langzame input lag kan het verschil betekenen tussen een perfecte reactie en neergeschoten worden door je tegenstander.

De meeste mensen zullen onder de 50ms niets merken, terwijl professionele gamers op zoek zullen moeten gaan naar een televisie die onder de 40ms komt. Alles boven de 100ms zal iedereen als verschrikkelijk langzaam en vervelend ervaren.

Wanneer is input lag niet van belang?

Als jij je televisie eigenlijk alleen maar gebruikt voor het kijken van films en tv is input lag eigenlijk niet belangrijk voor je.

Hoe wordt input lag gemeten?

De test methode voor input lag is eigenlijk vrij eenvoudig. Met een computer wordt een signaal gemaakt, bijvoorbeeld een klein wit vierkant. Dit signaal heeft een bepaalde resolutie(1080P, 1440P, 4K etc.) en refresh rate (Hz). Via een HDMI kabel wordt het naar een televisie verstuurd. Met een fotodiode wordt dan gekeken naar het exacte moment dat de televisie het kleine witte vierkant weergeeft. Het verschil tussen het moment dat het signaal verstuurt wordt, en hierna wordt weergegeven op het scherm is de input lag.

Er kunnen verschillende tests gedaan worden, wat gebaseerd wordt op wat verschillende game platforms aankunnen. In de onderstaande tests staat het aantal pixels voor de resolutie, en het Hz getal voor de refresh rate, oftewel hoe vaak een scherm zich ververst per seconde. Bijvoorbeeld:

1080p @ 60Hz: Standaard test voor alle consoles, pc’s en tv’s.

1440p @ 60Hz: Xbox One, Xbox S en PC kunnen deze resolutie aan.

4K @ 60Hz Voor PS4 Pro, Xbox One X en PC. Deze test is zeer belangrijk voor snelle, competitieve games. 

1080 @ 120Hz Vooral voor PC gamers die een hoge refresh rate nodig hebben.  Xbox X one S en X kunnen 120hz aan, maar games hebben deze refresh rate nog niet. Je kunt wel de 120Hz functie gebruiken op deze consoles om een lagere input lag te krijgen.

Afgezien hiervan zijn er nog ontzettend veel andere tests die gedaan kunnen worden. Bovenstaande zijn de meest voorkomende situaties. 

Welke TV’s hebben het beste resultaat in tests? 

De Samsung Q60T QLED komt het beste uit de meeste tests. Hierbij moet gezegd worden dat Samsung met veel televisies goed scoort qua input lag. Maar ook de LG UK6570 en LG UM7300 komen zeer goed voor de dag. Met een input lag van rond de 10ms op alle bovenstaande tests, terwijl de televisie in game mode staat, kan je verzekerd zijn van een ontzettend snelle game ervaring.

2 Comments
  1. […] AG9 heeft een hele lage input lag in Game mode en Graphics mode van tussen de 18-27 […]

  2. […] game mode heeft de Q85R een hele lage input lag. Bij 1080P en 60hz zit de Q85R rond de 14.7ms wat heel verdienstelijk is en hetzelfde als de […]

Leave a reply

2 × four =