Reflecties of weerspiegelingen op je televisie?

Licht dat reflecteert op je televisie of weerspiegelingen op je televisie zijn niet alleen vervelend voor je kijkervaring, mocht je televisie in de volle zon staan kan het ook nog slecht voor je televisie zijn.

Reflecties hebben betrekking op de hoeveelheid licht die op een televisie scherm verschijnt wanneer er andere lichtbronnen in de kamer zijn. Sommige tv’s krijgen een gele tint wanneer er licht op schijnt, en op andere zijn objecten die op het scherm reflecteren goed gedefinieerd en afleidend. Bij sommige televisies kan je het hele beeld niet meer zien bij een beetje zonlicht.

Als u televisie kijkt in een lichte kamer, is het belangrijk om een televisie te hebben die reflecties aankan op een manier die er goed uitziet in uw opstelling.

Wanneer maakt het nou echt uit?

Licht dat in de kijkzone schijnt, kan het contrast van de televisie verminderen en als het licht direct op het scherm schijnt, kan het bijna onmogelijk zijn om door de reflectie heen te kijken. Een vermindering van het contrast is automatisch een vermindering van de beeldkwaliteit.

Als u licht of zonlicht in de kamer heeft, is de manier waarop de reflecties op uw tv verschijnen belangrijk. Houd er rekening mee dat alle televisies een bepaalde hoeveelheid licht weerkaatsen, dus het zal niet lukken om reflecties volledig te vermijden als je TV kijkt in een heldere kamer.

Het is ook het vermelden waard dat in lichte kamers niet alleen de hoeveelheid licht die gereflecteerd wordt belangrijk is, maar ook hoe helder de achtergrondverlichting of het OLED licht is.

Heeft u een Lcd televisie? Vermijd dan in ieder geval dat je Lcd televisie op een plaats staat waar hij door direct zonlicht wordt geraakt. De hitte van de zon kan het Lcd-scherm fysiek beschadigen. Ultraviolette stralen in direct zonlicht kunnen ook de chemische stoffen in het Lcd-scherm aantasten, waardoor de levensduur van uw scherm wordt verkort.

Hoe beïnvloeden reflecties het beeld kwaliteit?

Gereflecteerd licht verandert het uiterlijk van het licht dat door de TV zelf wordt gegenereerd. Hierdoor neem je kleuren anders waar en ook worden sommige details weggespoeld. Denk aan een prisma die het licht opsplitst in verschillende kleuren.

In de regel geldt dat hoe meer licht er in de kamer is, hoe helderder de achtergrondverlichting moet zijn. Hierdoor kan de TV de andere lichtbronnen enigszins overtroeven, waardoor de beoogde kleur behouden blijft en u kunt genieten van details in het beeld die anders mogelijk worden weggespoeld. Je kan wel mooie sierverlichting kopen maar als je er een TL balk naast zet heb je er weinig aan.

Moet ik nou een glanzend scherm, een half glanzend scherm of een mat scherm hebben?

Glanzende schermafwerkingen reflecteren over het algemeen minder licht dan andere schermafwerkingen. Omdat er minder licht wordt gereflecteerd, blijven de zwarte kleuren in het beeld donkerder dan op televisies met een half glanzend scherm. Contrast is een van de belangrijkste elementen van de beeldkwaliteit en daarom kan je gerust zeggen dat de algemene, glanzende schermafwerking de beste beeldkwaliteit biedt van elke schermafwerking.

Dit is ook de reden waarom er geen matte schermen meer zijn. De waarneembare diepte van zwarte kleuren is niet zo groot bij matte schermen, en dus zag het beeld er in dat opzicht slechter uit dan bij half glanzende of glanzende schermen.

Hoe krijgt u de beste resultaten

De beste manier om het verschijnen van reflecties op uw TV te verminderen:

• Zet de televisie op een plek waar er geen direct kunst of zon licht op het scherm schijnt. Probeer spotjes en andere kunstmatige licht bronnen van je tv af te zetten.
  • Stel de verlichting van je televisie (achtergrondverlichting of OLED-licht) in op het niveau dat het beste past in uw ruimte.
  • Er toch eens aan denken om verduisterings-gordijnen te installeren.
  • Installeer je televisie in een media center zodat licht niet direct op je tv schijnt.
  • In het allerlaatste geval kun je kijken naar een anti-reflectie coating, maar aanraden doen we dat echt niet.

Welke televisies scoren het beste in tests?

The Samsung Qled series van 2018 en 2019 (Samsung QE55Q90R of Samsung QE55Q85R) scoren heel erg goed in tests en hebben zeer weinig last van reflecties. De LG C9 OLED en LG E9 OLED scoren ook heel behoorlijk.

5 Comments
  1. […] de meeste kamers zal de C9 geen enkel probleem hebben met reflecties. Mocht de televisie in een hele heldere kamer staan of tegenover een raam, dan kan het wel zijn dat […]

2. […] Omdat de televisie een glanzende afwerking heeft, is het scherm zeer effectief in het verminderen van de intensiteit van reflecties. […]

3. […] Met de semi gloss finish op het scherm die reflecties verspreidt en de hoge piekhelderheid zal je geen last hebben van reflecties. […]

4. […] de hoge piekhelderheid en de glanzende afwerking zal je geen last hebben van reflecties met de […]

5. […] de hoge piekhelderheid en de glanzende afwerking zal je geen last hebben van reflecties met de […]

Leave a reply

three × five =