Samsung QE55Q8FN

Best deal at: bol.combol.com
Naar laagste prijs

De Q8FN is het tweede QLED-model in de Q series. Waar nummer 1, de Q9, een ontzettend goede beeldkwaliteit levert waar je natuurlijk wel een prijs voor betaald, zien we hier onder hoe het kleine broertje uit de tests komt.

Ons Samsung QLED 55Inch Q8FN test rapport

Ons Samsung QLED 55Inch Q8FN review is ingedeeld in enkele onderdelen. Fysiek kijken we naar het ontwerp en de bouwkwaliteit. Daarnaast hebben wij ook metingen gedaan om een beter beeld te vormen over de beeldkwaliteit en kleurprestatie van de televisie. Op basis hiervan heeft de televisie een score ontvangen voor verschillende vormen van gebruik namelijk: Films, TV-series, Sport, Gaming.

Beeldkwaliteit

Contrast 8.9/10

Het contrast is zeer goed op de Q8FN. Doordat Samsung de leds tegenwoordig meteen achter het scherm zet, betekent dat een goede verbetering in hoe de televisies in de Q8 en Q9 series het contrast weergeven.

Local Dimming 6.5/10

De Q8 heeft maar 10% van de dimbare gebieden dan grote broer de Q9. Dit is zeer merkbaar door het lekken van licht van lichte naar donkere gebieden op het scherm.

Piekhelderheid 8.4/10

Een hele goede piekhelderheid, waar de Q8 in de HDR test van 10% een zeer hoge score haalt van maar Liefs 2100 cd/m2. Ongehoord voor een televisie in deze prijsklasse.

Reflectie 9.4/10

Door de hoge piekhelderheid en de glanzende afwerking zal je geen last hebben van reflecties met de Q8FN.

Response tijd 8.5/10

Met een response tijd van rond de 14 ms heb je bij de Q8FN niets te klagen. Er is geen tot heel weinig motion blur te zien.

Input lag 8.5/10

Uitstekende lage input lag in alle resoluties en refresh rates, zolang ‘Game Mode’ aan staat. De 1080@120 Hz input lag is uitzonderlijk laag, wat geweldig is voor Xbox One X gamers, aangezien de Xbox One X binnenkort 120Hz @ 1080p en 1440p zal ondersteunen.

Samsung QLED 55Inch Q8FN Ervaring

De nieuwste versie van Samsung’s Eden smart TV-platform is uitstekend. Het werkt intuitief en snel, zonder de traagheid die je bijvoorbeeld krijgt bij de Sony Android TV. Hoewel ze er niet altijd zijn laat Samsung wel advertenties toe op de home screen en in de app store.
Een van de beste toevoegingen van Samsung is de nieuwe Ambient mode waar je je scherm kan veranderen in een klok, of je projecteert een foto van de muur achter de televisie, waardoor je scherm een deel van de kamer wordt.

Ontwerp

Tegenover de doorgaans hoge normen van Samsung is de Q8FN een beetje gewoontjes. Hij is dieper dan de meeste TV’s aan de achterkant. Ook staat de televisie op twee vrij eenvoudige standards. De twee standards betekent dat je een redelijke brede tv kast nodig hebt. Ook wordt de ‘One connection box’ wel wat gemist met de vele kabels die naar de televisie lopen.

Films 7.7/10

Doordat de lokaal dimmen functie toch veel licht doorlaat op het scherm door de minimale hoeveelheid dimzones verliest de Q8FN hier punten.

TV-Series 8.9/10

Met de hoge piek helderheid en hoe de Q8FN met reflecties omgaat zeker een goede televisie om bijvoorbeeld overdag series op te kijken. Ook in lichte kamers zal de beeldkwaliteit nog steeds zeer goed zijn.

Sport 9.0/10

Ben je een sport fan dan zit je goed bij de Q8FN, met de zeer lage response tijd heb je eigenlijk geen last van motion blur. Jammer is wel dat de kijkhoek niet heel groot is waardoor je, als je aan de buitenkant van de tv zit, wel wat kwaliteits verlies hebt.

Gaming 8.5/10

Met de lage input lag en response tijd en de zeer goede piekhelderheid, vooral bij HDR content, is gamen een plezier met de Q8FN.

Eindoordeel 8.5/10

De Samsung Q8FN is de kleine broer van de Samsung Q9FN. Het is een fantastische televisie met een ontzettend goede beeld kwaliteit zeker voor de prijs die je betaalt. Waar je wel inlevert aan kwaliteit is het aantal dimzones van de lokaal dimmen functie die teleurstelt (maar 10% van de dimzones op de Q9FN). Maar goed, is dit genoeg om nee te zeggen tegen de Q8FN? Nee, voor deze prijs is deze televisie de concurrentie ver voor.

8.5 Total Score

Films
7.7
Tv-series
8.9
Sport
9.0
Gaming
8.5
Voordelen
  • Prijs- kwaliteit geweldig.
  • Piekhelderheid ontzettend helder en onverwacht in deze klasse.
Nadelen
  • Kijkhoek is niet heel groot en je verliest snel kwaliteit des te groter de hoek wordt.
  • Weinig dimzones betekent het lekken van licht van lichte naar donkere gebieden.
Geef je mening
Deel je ervaring

Leave a reply

Your total score

13 + 10 =