OOnze best geteste QLED-televisie is de Samsung Q90R. Een hoog contrastverhouding met prima piekhelderheid zorgt ervoor dat kleuren uitstekend worden weergeven op dit QLED-televisie. Niets voor niets is de Q90R het vlaggenship van Samsung!
Hoe werkt QLED
QLED staat voor Quantom-dot Light Emitting Diode. QLED werkt in feite door een Quantum-dot filter voor de reguliere LED achtergrondverlichting te plaatsen. Het filter bestaat uit kleine deeltjes die iedere een individueel kleur weergeven afhankelijk van hun grootte (tussen 2 en 10 nm). De grootte van iedere deeltje bepaalt de golflengte waarmee het filter licht weergeeft en dus ook de kleur.
Voordeel van QLED
Het voordeel van QLED is dat door de Quantum-dot filter een veel groter bereik mogelijk is qua kleuren dan een gebruikelijke televisie. Naast het kleurennauwkeurigheid is door het gebruik van een traditioneel LED backlight ook een grotere helderheid mogelijk vergeleken met bijvoorbeeld een OLED-tv. Daarnaast gaat een QLED vaak ook een stuk langer mee en heeft het geen last van inbranding op het scherm.
Nadeel van QLED
Er is qua technologie vrij weinig verandering in de werking van de achtergrondlicht die een QLED-televisie gebruikt. Dat heeft als gevolg van dien dat ook de QLED-televisie nog steeds de beperking heeft die daarbij verbonden zijn. Het gebruik van grote LED-verlichtingen om de deeltjes te verlichten betekent dat de precisie en nauwkeurigheid nooit ideaal zal zijn. Dit is niet een aspect die snel naar boven komt bij gemiddeld televisie kijken, maar wel opvalt als je veel beeldmateriaal waar contrast en detail van belang is. Over contrast zelf is ook vrij weinig veranderd omdat er nog steeds gebruik wordt gemaakt van een backlight. Hierdoor is echt “zwart” niet zo donker als bijvoorbeeld een OLED.
back to menu ↑
Waar zijn de QLED-tv’s op getest?
Zoals al eerder gezegd worden alle aspecten van de televisies uitvoerig getest. Hieronder leggen we uit wat de verschillende technische aspecten betekenen en hoe wij die testen.
Contrast
Om het contrast te testen, meten we de licht intensiteit van zowel de witte als zwarte delen, en berekenen we vervolgens de verhouding tussen beide.
Contrastverhouding wordt getest door een zwart en wit schaakbord patroon op de televisie weer te geven. De witte delen worden gekalibreerd naar een intensiteit van 100cd/m2(Candela per vierkante meter). Nu kan de intensiteit van de zwarte delen gemeten worden met een lichtmeter.
Bijvoorbeeld: De witte delen zijn 100 cd/m2, en de zwarte delen zijn 0.28 cd/m2. Dan delen we de witte delen door de zwarte en komen we op een Contrastverhouding van 3571:1.
Een contrast verhouding boven de 3000:1 wordt meestal beschouwd als voldoende.
Het cijfer voor contrast wordt bepaald door de native contrast verhouding te nemen, wat vervolgens wordt vergeleken met de resultaten van andere televisies (zowel QLED als niet).
Local Dimming
Om de Local Dimming score te bepalen hebben wij gekeken naar hoe goed de QLED-tv in staat is het achtergrondverlichting (backlight) op een lokaal niveau aan en uit kan schakelen. Daarnaast kijken wij ook naar de evenredige verdeling van het licht zelf.
Om een goed beeld hiervan te krijgen word er een bewegende witte stip met een zwart achtergrond op het scherm van QLED tv afgespeeld. Hier hebben wij de backlight ingesteld op 100 cd/m2.
Piekhelderheid
Piek helderheid is van belang als je wilt dat je hele scherm of een gedeelte van je scherm ontzettend helder of licht word weergegeven. Dit is meestal het geval bij twee verschillende scenario’s:
- Als je HDR (High Dynamic Range) content wil kijken op je televisie.
- Heb je een hele lichte kamer hebt dan kan een hogere piek helderheids- waarde je helpen met toch een goed beeld.
Piek helderheid wordt gemeten door de helderheid te meten van witte rechthoeken die verschillende maten hebben op het scherm. Bijvoorbeeld 2%, 10%, 25%, 50% of 100% scherm vullend. Deze test resultaten geven dan een X aantal CD/m2 (candela per vierkante meter), wat ook wel Nits wordt genoemd.
Dit wordt gemeten voor HDR of High Dynamic Range en SDR of Standard Dynamic Range content.
Reflecties
Licht dat reflecteert op je televisie of weerspiegelingen op je televisie zijn vervelend voor je kijkervaring. Wij testen de reflecterende werking van televisies door 3 foto’s te maken van het scherm. 1 Foto als de TV uitstaat in een donkere kamer als benchmark, 1 foto als de tv aanstaat in een normaal verlichte kamer en 1 foto als de tv aanstaat in een zeer heldere door dag licht verlichte kamer. Van de foto’s meten we dan hoeveel licht er gereflecteerd wordt. Ook kijken we hoe de anti-reflecterende laag op de televisie presteert, mocht die aanwezig zijn. Uit deze resultaten samen komen we tot een cijfer.
Response tijd
Reactie tijd of ‘Response time’ is de hoeveelheid tijd die een pixel nodig heeft om van de ene kleur naar een andere kleur te gaan. Met een lange reactie tijd kunnen de pixels de bewegende objecten niet bijhouden. Bijvoorbeeld, een voetballer schiet een bal naar het doel en je ziet de bal meer als een streep naar het doel vliegen dan een bal. Dit betekent dat de pixels de bal niet kunnen bijhouden en dus heb je Motion Blur.
Er zijn twee verschillende tests die we gedaan hebben om de reactie tijd te meten, de 80% test oftewel de tijd dat het duurt voordat een pixel 80% van kleur veranderd is. En de 100% test, de tijd dat het duurt voordat een pixel 100% van kleur veranderd is.
Input lag
Input lag is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat je een input geeft aan een apparaat, en het moment dat dat op het scherm wordt weergegeven. Eigenlijk is input lag alleen belangrijk voor gamers. De input van een gamer, het moment dat ze op een knop drukken, moet meteen een reactie geven op het scherm.
De test methode voor input lag is eigenlijk vrij eenvoudig. Met een computer wordt een signaal gemaakt, bijvoorbeeld een klein wit vierkant. Dit signaal heeft een bepaalde resolutie(1080P, 1440P, 4K etc.) en refresh rate (Hz). Via een HDMI kabel wordt het naar een televisie verstuurd. Met een fotodiode wordt dan gekeken naar het exacte moment dat de televisie het kleine witte vierkant weergeeft. Het verschil tussen het moment dat het signaal verstuurt wordt, en hierna wordt weergegeven op het scherm is de input lag.
In totaal doen wij 16 verschillende tests voor de input lag waar de 1080P @60HZ test het belangrijkste is en voor het grootste deel het cijfer bepaalt.
back to menu ↑
Beste QLED TV
De QE55Q90R heeft voor een QLED een zeer hoge contrast verhouding die wij hebben gemeten op 11200:1. Als je dat samen zet met het aspect waar QLED juist in blinkt (piekhelderheid) van wel 505 cd/m
2. Heb je een televisie die zorgt voor een geweldige kijkervaring! Daarnaast betekent een hoge piekhelderheid met een anti-reflecterendelaag op het beeldscherm dat je deze QLED zowel op een donkere plek als een lichte plek in een kamer kunt plaatsen.
Niet alleen qua tv kijk ervaring scoort deze QLED televisie ongelofelijk goed, maar ook qua gaming heb je een prima televisie die zowel een laag inputlag als responstijd heeft.
Het kleinere broertje van de Samsung QE55Q90R. De Samsung QE55Q85R is vrijwel identiek aan de Q90R alleen scoort het grotendeels minder goed qua local dimmer. Dit betekent dat deze televisie minder goed in staat is zeer kleine details op donker achtergrond te weergeven vergeleken met de Q90R. Een opoffering die je wel een paar honderd euro bespaart qua budget!
Ideaal voor het kijken van series en het spelen van de meeste moderne games. Een indrukwekkend resultaat in de HDR test van 10% met een ongelofelijke 2100 cd/m
2!
Deze QLED heeft een “Game mode”, wat een zeer lage input lag betekent zelfs op 120 Hz. Het enige minpunt is toch de wat magere local dimming functie.
Qua piekhelderheid is alleen de Q90 een beter scorende QLED tv. Als we dat paren met een degelijke contrastverhouding van 8056:1 met de local dimming functie aan. Krijg je een perfecte QLED-televisie voor het kijken televisie series op Netflix of Disney+.
QE55Q60R is als beste koop uit onze test gekomen. Een goed QLED-televisie voor het kijken van tv-series, sport en om op te gamen. Een stuk minder geschikt als het op films aan komt met veel contrast. Dit komt voornamelijk door de afwezigheid van een Local Dimming functie. Maar voor zo’n aangename prijs is dat zeker niet verkeerd!